12 Aralık 2010 Pazar

NINE

FELLINI'ye meydan okumak amacı gütmeden, 8 1/2 nin yeniden çekiminden ziyade Fellini'ye özel, bir nevi ustaya saygı duruşu niteliğindeki film. Fellini gibi kendi hayal dünyasını sinemaya casurca aktarabilmiş bir yönetmenin, gerçek yaşamında yaşadığı olayları hayallerinde nasıl canlandırdığı, gerçek ve düş arasındaki geçişler filmde ustalıkla gösterilmiş. Dolayısıyla filmin müzikal olarak çekilmesi, hem filmi canlı kılmış, hem de masalsı yapısını korumuş.

---
Filmde, GUIDO'nun annesi rolünü SOPHIA LOREN'den başkasına vermeleri ayıp olurmuş resmen. DANIEL DAY LEWIS, Guido (ya da Fellini) rolünde inanılmaz başarılı. Özellikle GUIDO'S SONG' u söylerken "my body's clearing forty as my mind is nearing ten" kısmındaki tatlı yüz ifadesi gözümün önünden gitmiyor.

Hikaye, Fellini'nin gerçek yaşam öyküsüyle ne kadar bağdaşıyor bilemiyorum ama seyrederken, CLAUDIA karakteri aslında CLAUDIA CARDINALE midir, ya da Fellini'nin büyük göğüslü kadınlara olan takıntısı gerçekte de filmde olduğu gibi 10 yaşında sahilde gördüğü bir kadından mı miras kalmıştır die düşünmeden edemedim. Bu arada sahilde gördüğü kadın için; (bkz: FERGIE)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder