5 Eylül 2011 Pazartesi

BİZİM BÜYÜK ÇARESİZLİĞİMİZ

Selamın aleyküm okur.
Az sonra okuyacağınz yazı, pek iyi bir tarafını bulamadığım, kesinlikle kötü olduğuna karar verdiğim bir filmle ilgili. Filmin bende yarattığı baş ağrısına engel olmaya çalışarak, yazıyı tamamlamaya çalışacağım.

Kitabını okumamış biri olarak peşin hükümlü yaklaşacağım, kusura bakmayın: olmamış!
Hiç bir Türk erkeği prototipine uymayan iki adam, bu iki adama mavi boncuk dağıtan bir hatunun hikayesi. Hanım kız, ailesinin ani ölümü arkasından girdiği depresyon döneminde daha iyi oyunculuk sergilerken, çevresindekilerle iletişim haline geçtiği ikinci bölümde varlığıyla seyirciyi depresyona sokuyor. İlker Aksum ağzından çıkan her repliğe yabancı kalmış, o kibar, ince, çekingen cümleler nedense ağzına bir türlü oturmamış. İlker Aksum'un kötü bir oyuncu olduğunu düşünmüyorum ama ortada hakkaten büyük bir çaresizlik var.

Yeni dönem Türk yönetmenlerinde, Ferzan Özpetek ya da Nuri Bilge olma sevdası konulu bir ders olsa sinema-tv bölümlerinde, bu film iyi bir örnek olabilirdi.

Kitabını okuyan ve yormlarına güvendiğim bir arkadaşımın anlattıklarından yola çıkarak söyleyebilirim ki; yönetmen görüntüler üzerinden bir kurgu oluşturmaya çalışırken konuya uzak kalmış, hatta çektiği filme resmen yabancılaşmış.

Filmle ilgili yerden yere vurmakta sakınca görmediğim diğer bir unsur, filmin rengi. Kasfetin bile insanın içine işleyecek bir rengi olabilecekken bu anlamsız karanlık, oyuncuların bile zar zor seçilebildiği bu görüntüler neyin nesiydi bilemedim. Çok klasik, çok modası geçmiş, çok yanlış.. Yine kitabını okumadığımın, dolayısıyla ordaki tasvirleri bilmediğimin altını çizerek evdeki detayları, mekan seçilerini de baştan sağma, vasat bulduğumu söylemeliyim. Yani bence sanat yönetmenliğinden de sınıfta kalır.

He hiç mi güzel bir şey yok bu filmle ilgili? Var: afişi.
Afişte görülen bir kaç dikkat çekici nesne, filmde çok kısa mevusu geçen, kıyıda köşede kalmış bir kaç küçük detay olsa da, afiş, görsel olarak samimi ve şık olmuş.

Beğenmedim. İnsanlık için küçük ama yönetmen için büyük bir çaresizlik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder