28 Temmuz 2011 Perşembe

GADJO DILO

Yaşadığım şehirde, sadece villaların bulunduğu bir site var. Bu sitede bazı eski bürokratların evleri ve bir kaç da buralarda tanınmış ailelerin evleri mevcut. Sitenin bulunduğu muhitin arka taraflarında da sadece Çingenelerin oturduğu küçük bir köy.. Bu sitede ne zaman birinin evine hırsız girse, polis arkadaki çingenelerin köyünü basıp, şüpheli gördüğünü toplar, konuşturmak için bir temiz dayak atar, gerçek suçlu bulunana kadar da göz altında tutup, daha sonra salar. Kimisi sitedekilerin bahçe işlerine bakar, kimisi evlere temizliğe gider.. Etliye sütlüye karışmadan, kendi hallerinde yaşarlar. Tek dertleri sigortalı bir işlerinin olmasıdır. Ama çoğu işsizdir. Çingenedirler. Çingene olduklarını gizlemezler...

İş eğlenmeye geldiğinde aman onlardan eğlendreni yoktur, şahanedirler, süperdirler..ama iş ciddileştiğinde burun bükülür.

Yönetmen TONY GATLIF tam da bunu anlatmış.
Romanya'nın çamurunda, balçığında kaderlerini yaşayan bir grup Çingenenin arasına düşen bir Fransızın gözünden seyrediyoruz hikayeyi. Bir gezgin olan babasıyla sağlığında fazla vakit geçirememiş olmaktan üzüntü duyan, babasını biraz daha anlamak, ona yakınlaşabilmek amacıyla babasının ölmeden önce en fazla dinlediği Nora Luca isimli şarkıcıyı bulmak için yollara düşüp kendini bu köyde bulan Fransız esas oğlanımız, Nora Luca'yı bulamasa da ırkçılığın, fakirliğin, iyi niyetin ne demek olduğunu bulur. Hatta gider bir de üstüne köyün en deli kadınına aşık olur.

Köyün aksi ihtiyarı IZIDOR ise bu şaşkın Fransıza evini açar, çünkü onu hırsızlık şüphesiyle altı ayını hapishanede geçirmek zorunda kalan oğlunun yerine koyar. Oğlu hapishaneden çıkıp kendisine bunu yapanlara hesap sorduğunda ise, bütün köy halkı bunun bedelini köylerinin yakılıp yıkılmasıyla ödeyecektir. Izidor'un başlarına gelen bu felaketi öğrendiği sahne için bile bu film izlenmeye değer.

Ben bu aralar "tuttu fırlattı kalbimi" diye bir şarkıya sardırdım. Etrafımdakiler de biraz bu durumdan baymış olacaklar ki, bir arkadaşım, "bak senin dinlediğin o şarkının orjinali buymuş" diyerek bana "tutti frutti tekilas" diya başka bir şarkı dinletti. Evet gerçekten de Gökçe hanım kızımızın çalkalaya çalkalaya söylediği şarkının orjinali olmakla beraber, bu filmde dönen şarkılar içinde en öne çıkanı.

Şarkıyı bir kere dinlediğinizde, benim gibi filmi de merak edeceksiniz.
1996'da İstanbul Film Festivali'nde ya da cnbc-e'de izlememiş olanlara , he bir de Çingeneleri Kusturica'dan yeterince seyretmiş olanlara şiddetle tavsiye edilir.

http://www.youtube.com/watch?v=_TjGQbUz36Q&feature=related

1 yorum:

  1. Tesadüfen izlemiştim ben bu filmi ve ilk on dakika nefret etmiştim hatta izlemeyecektim. Sırf sarhoş naraları yüzünden.

    Ama sabır mükemmel bir iki saate sebep oldu.
    İzleyin.

    YanıtlaSil